Naslov (srp)

Утицај инфекције паразитом Toxoplasma gondii на безбедност свиња у Србији : докторска дисертација

Autor

Betić, Nikola, 1991-

Doprinosi

Vasilev, Dragan, 1973-
Klun, Ivana, 1967-
Branković Lazić, Ivana, 1983-
Đurković-Đaković, Olgica, 1956-
Karabasil, Neđeljko, 1971-

Opis (srp)

Паразити су веома значајни патогени који се преносе путем хране. Њихови специфични животни циклуси, путеви преношења и углавном дугачак период између инфекције и првих симптома болести, чине их значајним ризиком по јавно здравље. Такође, постоје изазови у детекцији, дијагностици и терапији. Токсоплазмоза се сматра најраспрострањенијом паразитском инфекцијом на глобалном нивоу. Изазива је протозоа Тoxoplasma gondii, један од најуспешнијих паразита животиња и људи с обзиром на способност паразитирања у свим ћелијама са једром великог броја домаћина. Због свог значаја како за ветеринарску тако и за хуману медицину, T. gondii представља један од највише проучаваних паразита. Постојећи подаци о серопреваленцији варирају између континената, држава, па и унутар самих држава и између појединих заједница. Конзумирање недовољно термички обрађеног (НТО) меса представља један од највећих фактора ризика за инфекцију људи паразитом T. gondii, при чему је месо свиња препознато као доминантан извор инфекције.У Србији је спроведено више истраживања која су имала за циљ испитивање присуства паразита T. gondii код свиња. Ово истраживање, спроведено у периоду од маја 2017. до октобра 2019. године, имало је за циљ да на репрезентативном узорку свиња са територије целе земље утврди серопреваленцију и анализира факторе ризика за настанак инфекције код свиња на нивоу фарме одн. домаћинства, као и да се покуша изолација паразита из серопозитивних животиња и изврши генотипизација добијених изолата. На основу испитаних 825 узорака крви свиња помоћу методe теста аглутинације високе осетљивости (HSDA) утврђена је серопреваленција од 16,5%. Методом логистичке регресионе анализе утврђено је да су старост и неадекватна контрола глодара представљали независне факторе ризика за инфекцију. Од укупног броја испитаних свиња, за 581 свињу је урађена комплетна анкета везана за биосигурност на фармама, на основу које је статистички утврђено да поред старости као фактора ризика, већу вероватноћу за инфекцију T. gondii имају и јединке пореклом са малих фарми где се врши само тов свиња, затим са фарми где се гаји више различитих врста животиња, као и оне из региона западне и централно-југоисточне Србије.Директно доказивање паразита вршено је помоћу биолошког огледа на мишевима, приликом чијег постављања је коришћено срце као модел јестивог органа. Од укупно 68 излучених крмача испитаних на присуство антитела, 33 је било серопозитивно, од којих је за 31 финализован биолошки оглед. Чак 13/31 (41,9%) биолошких огледа је имало позитиван исход, од којих су у седам случајева микроскопски детектоване ткивне цисте T. gondii, у још четири детектована је ДНК T. gondii, а у додатна два случаја мишеви су били серолошки позитивни.Генотипизацијом помоћу пет стандарднних маркера Alt Sag2, BTUB, GRA6, C22-8 и PК-1, деловањем рестрикционих ензима на Mn-PCR продукте, било је могуће одредити генотип шест изолата. Утврђено је да сви ови изолати припадају клонском типу II T. gondii.Резултати ове студије јасно показују ризик по јавно здравље од конзумирања НТО свињског меса и указују на потребу обавезног коришћења професионалних услугадератизације на фармама, затим уздржавања од гајења више различитих врста животиња, одржавања дезинфекционих баријера чистим и свеже напуњеним, као и бољег спровођења зоохигијенских мера на малим газдинствима.

Opis (srp)

Ветеринарска медицина - Хигијена и технологија меса / Veterinary Medicine- Meat Hygiene and Technology Datum odbrane: 14.07.2023.

Opis (eng)

Parasites are very important foodborne pathogens. Their specific life cycles, transmission routes, and a generally long period between infection and the first symptoms of the disease, pose a significant risk to public health. Also, there are challenges in detection, diagnosis and therapy. Toxoplasmosis is considered to be the most prevalent parasitic infection globally. It is caused by the protozoan Toxoplasma gondii, one of the most successful parasites of animals and humans, given its ability to parasitize in all nucleated cells оf a large number of intermediate and definitive hosts. The data on T. gondii infection seroprevalence vary between continents, countries, but also within countries and between individual communities. Consuming undercooked meat presents a major mode of human infection with T. gondii, where pork is recognized as a dominant source of infection. Due to its importance in both veterinary and human medicine, T. gondii represents one of the most studied parasites.Several studies were conducted in Serbia with the aim of examining the presence of T. gondii in pigs. This research, carried out in the period from May 2017 to October 2019, aimed to determine the seroprevalence and analyse the risk factors for infection in pigs at the farm or household level in a representative number of samples from the territory of the entire country, as well as attempt direct detection of the parasite from the hearts of seropositive pigs and finally, genotype the obtained isolates. The seroprevalence in the whole sample of 825 pigs as determined by the high-sensitivity agglutination test (HSDA) was 16.5%. Using logistic regression, it was determined that age and inadequate rodent control were independent risk factors for infection. In a subset of 581 pigs with complete biosecurity-related data, it was determined that in addition to age as a risk factor, animals originating from smallholders’ finishing type farms where only fattening pigs were kept, then from multispecies farms where several different types of animals are raised, as well as those originating from Western and Central and South-Eastern Serbia were also at a greater risk from infection.Direct detection of the parasite was performed by mouse bioassay of heart tissue as an edible organ model. Of a total of 68 sows tested for the presence of T. gondii-specific antibodies, 33 were seropositive, and 31 bioassays were successfully performed. Evidence of viable parasites was obtained in 13 (41.9%) sow hearts, of which by isolation of brain cysts in seven, by detection of T. gondii DNA in an additional four, and by serology in another two.Genotyping analysis was performed by Mn-PCR-RFLP using five standardized markers Alt Sag2, BTUB, GRA6, C22-8 and PK-1, by which it was possible to determine the genotype of six isolates. All these isolates were found to belong to T. gondii clonal type II.The results of this study clearly show the public health risk from the consumption of raw or undercooked pork and indicate the need for mandatory use of professional pest control services on farms, for avoiding multispecies farming, for keeping disinfection barriers clean and filled with disinfectant, as well as for better implementation of animal hygiene measures on small farms.

Jezik

srpski

Datum

2023

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 3.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija animalnih namirnica

Toxoplasma gondii, pigs, seroprevalence, risk factors, biosecurity on farms, mouse bioassay, direct detection, public health, Serbia

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija animalnih namirnica

Toxoplasma gondii, свиње, серопреваленција, фактори ризика, биосигурност на фармама, биолошки оглед, директна детекција, јавно здравље, Србија

637.5:636.4.09(043.3)