Naslov (eng)

Composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oils of Thumus algeriensis, Thymus capitatus, Satureja thymbra and Salvia fruticosa from Libya : doctoral dissertation

Autor

Giweli, Abdulhmid Ahmed

Doprinosi

Marin, Petar, 1957-
Džamić, Ana, 1972-
Soković, Marina
Janaćković, Peđa, 1968-

Opis (eng)

У овом раду анализиран је састав етарских уља неких биљних врста из фамилије Lamiaceae које расту kao самониклe у Либији (Thymus capitatus, Th. algeriensis, Satureja thymbra и Salvia fruticosa) коришћењем GC и GC-MS техника. Уља Thymus capitatus, Th. algeriensis и Salvia fruticosa карактеришу се присуством оксигенованих монотерепена, који су заступљени са 87.60%, 54.67% и 64.89%. Монотерпенски угљоводоници су главна група једињења код врсте Satureja thymbra , чинећи 58.57% од укупног уља. Главна једињења етарског уља Thymus capitatus су карвакрол (68.19%) и тимол (12.29%), док етарско уље Th. algeriensis карактерише тимол (38.50%) који је главна компонента. Уље Satureja thymbra као водеће компоненте садржи γ- терпинен (39.23%), тимол (25.16%) и p-цимен (7.17%). Висок садржај 1.8- цинеола (49.34%) и камфора (7.53%) је присутан у уљу Salvia fruticosa. Такође је испитивано антиоксидативно дејство уља и главних компонената етарских уља коришћењем DPPH теста. Највиши антиоксидативни потенцијал показало је уље Satureja thymbra (IC50 = 0.0967 mg/ml раствора), затим Thymus capitatus (IC50 = 0.119 mg/ml раствора), Th. algeriensis sa IC50 od 0.299 mg/ml, а најнижа активност добијена је са уљем Salvia fruticosa (IC50 = 15.53 mg/ml раствора). Добијене IC50 вредности за тимол и карвакрол су 0.403 и 0.105 mg/ml, и 0.0717 mg/ml раствора за BHA. Коришћењем методе микродилуције испитивана је антимикробна активност на осам бактерија и осам гљива. Као тест организми коришћено је четири врсте Грам-негативних бактерија - Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (хумани изолат) и четири Грам- позитивне бактерије – Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (клинички изолат), Micrococcus flavus (ATCC 10240), и Staphylococcus aureus (ATCC 6538)...

Opis (eng)

The essentiasl oils composition of some essential o ils from Lamiaceae family wild growing in Libya ( Thymus capitatus, Thymus algeriensis, Satureja thym bra and Salvia furticosa ) have been analyzed using GC and GC-MS. The oils o f Thymus capitatus, Th. algeriensis and Salvia fruticosa were characterised with domination of oxygenated monoterepenes with percentage 87.60%, 54 .67% and 64.89 % respectively. Monoterpene hydrocarbons was the maj or group of the compounds of the oil of S . thymbra represented 58.57% of the total oil. The main compounds of Th. capitatus essential oil were carvacrol (68.19%) followed by thymol (12.29%), while Th. algeriensis essential oil was characterized by thymol (38.50%) as the major component. The oil of S . thymbra was demonstrated by γ - terpinene (39.23%), thymol (25.16%) and p -cymene (7.17%) as the major constituents. S . fruticosa oil was characterized by contained 1,8-cineole (49 .34%) and camphor (7.53%) as the main compounds. The oils wer e also, screened for antioxidant activity by DPPH assay, and compared wi th their main compounds. The highest antioxidant activity showed S. thymbra oil with IC 50 = 0.0967 mg/ml of solution, followed by Th. capitatus (IC 50 = 0.119 mg/ml, Th. algeriensis with the IC 50 of 0.299 mg/ml and the lowest activity was found fo r S. fruticosa (IC 50 = 15.53 mg/ml of solution), comparing with 0.403 and 0.105 mg/ml for thymol and carvacrol, and 0.0717 mg/ml of solution for BHA. Furthermore, anti microbial activity was tested using microdilution method against eight bacteria a nd eight fungal species. Gram- negative from bacteria: Escherichia coli (ATCC 35210), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Proteus mirabilis (human isolate) and from Gram-positive bacteria: Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Bacillus cereus (clinical isolate), Micrococcus flavus (ATCC 10240), and Staphylococcus aureus (ATCC 6538) were used...

Opis (srp)

Биологија - Морфологија, фитохемија и систематика биљака / Biology - Morphology, phytochemistry and systematics of plants Datum odbrane : 16.11.2013

Jezik

engleski

Datum

2013

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Sistematika biljaka

Thymus cаpitаtus; Thymus аlgeriensis; Sаturejа thymbrа; Sаlviаfruticosа; етарско уље; антимикробна активност; антиоксидативна активност

582.929.4:581.135.5]:[615.281+678.048] (043.3)

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Sistematika biljaka

Thymus capitatus; Thymus algeriensis; Satureja thymbra; Salviafruticosa; essential oil; antimicrobial activity; antioxidant activity