Naslov (srp)

Komparativna analiza hemijskog sastava i biološke aktivnosti ekstrakata plodova različitih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.) dobijenih primenom organskog i eutektičkog rastvarača : doktorska disertacija

Autor

Dabetić, Nevena, 1990-

Doprinosi

Radojčić Redovniković, Ivana
Šobajić, Slađana, 1958-
Đuričić, Ivana, 1975-
Todorović, Vanja, 1986-
Antić-Stanković, Jelena, 1969-

Opis (eng)

The object of this doctoral dissertation is determination of bioactive compounds (BC) in fruit extracts from 24 different grape varieties (Vitis vinifera L.). The investigation was conducted through four phases. The outcomes of the first phase are defined optimal conditions of ultrasound extraction: ratio plant material:solvent 1:10, time 30 min and temperature 50 ºC. In the second phase, BC were analyzed in hydrophilic (skins and seeds) and lipophilic (seeds) extracts. The highest total phenolic content was determined in hydrophilic seed extracts. Antioxidant activity was in a strong correlation with phenolic content (p<0,01). Oils were analyzed in the term of fatty acid composition (GC-FID) and tocopherol content (HPLC-FD). The last two phases were the most important: chemical composition and biological activities of organic (acidified ethanol, EtOH) and eutectic (choline chloride:citric acid, ChCit) skin and seed extracts were evaluated. The aim of this part was to compare the extraction efficiency of two solvents. Antioxidant activity of extracts was investigated using four tests (DPPH, FRAP, TEAC and CUPRAC). ChCit potentiated the extraction of antioxidants from skins; for seeds ethanol was more effective. Cytotoxic effects were evaluated against three cell lines (MRC-5, HeLa and LS 174T). ChCit extracts inhibited cells growth, while ethanol had no effect for tested concentrations. Skin extracts exhibited higher cytotoxic potential in comparison with seed ones. Antimicrobial activity was tested against three microorganisms (S.aureus, E.coli and C.albicans). Seed extracts had a stronger inhibitory effect on microorganisms’ development compared with skin extracts. Regarding differences between solvents, ChCit skin extracts showed higher antimicrobial activity than ethanol skin extracts, but in the case of seeds, ethanol was more efficient.

Opis (srp)

Predmet istraživanja ove doktorske disertacije je ispitivanje bioaktivnih sastojaka (BAS) u ekstraktima plodova 24 sorte vinove loze (Vitis vinifera L.). Istraživanje je sprovedeno kroz četiri faze. Ishod prve faze bio je definisanje optimalnih uslova ultrazvučne ekstrakcije: odnos biljni materijal: rastvarač 1:10, vreme 30 min i temperatura 50 ºC. U drugoj fazi vršena je analiza BAS u hidrofilnim (pokožica i semenke) i lipofilnim ekstraktima (semenke). Sadržaj polifenola je bio najveći u hidrofilnim ekstraktima semenki. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bila je u statistički značajnoj korelaciji sa polifenolnim sadržajem (p<0,01). Određen je sastav masnih kiselina (GC-FID) i tokoferola (HPLC-FD) u uljima. U okviru treće i četvrte faze izvršena je detaljna analiza hemijskog sastava (HPLC-MS/MS; UV/DAD) i bioloških aktivnosti etanolnih i eutektičkih ekstrakata (holin hlorid:limunska kiselina, ChCit) pokožice i semenki u najpotentnijim sortama grožđa sa posebnim osvrtom na razlike u efikasnosti rastvarača. Antioksidativna aktivnost je procenjivana pomoću četiri testa (DPPH, FRAP, TEAC i CUPRAC). ChCit je potencirao ekstrakciju antioksidanasa iz pokožice, dok je kod semenki etanol bio neznatno efikasniji. Citotoksična aktivnost je ispitivana na tri ćelijske linije (MRC-5, HeLa i LS 174T). ChCit ekstrakti su inhibirali rast ćelija, dok je inhibicija izostala kod etanolnih ekstrakata. Ekstrakti pokožice su ispoljili jaču citotoksičnost od ekstrakata semenki. Antimikrobna aktivnost je procenjivana na tri soja: S.aureus, E.coli i C.albicans. Semenke su značajnije inhibirale rast mikroorganizama od pokožice. Generalno, ChCit ekstrakti pokožice su ispoljili jači antimikrobni efekat od etanolnih ekstrakata, a u slučaju semenki, etanol je bio efikasniji.

Opis (srp)

Farmacija - Bromatologija /Pharmacy- Bromatology Datum odbrane: 28.10.2023.

Jezik

srpski

Datum

2023

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 3.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Bromatologija

grape, seeds, skins, extracts, polyphenols, organic solvents, eutectic solvents, antioxidant activity, cytotoxic activity, antimicrobial activity

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Bromatologija

grožđe, semenke, pokožica, ekstrakti, polifenolna jedinjenja, organski rastvarači, eutektički rastvarači, antioksidativna aktivnost, citotoksična aktivnost, antimikrobna aktivnost

615.322:547.565(043.3)