Naslov (srp)

Fitohemijski profil krtola kao pokazatelj porekla i načina proizvodnje krompira : doktorska disertacija

Autor

Dramićanin, Aleksandra, 1989-

Doprinosi

Andrić, Filip, 1979-
Mutić, Jelena, 1969-
Momirović, Nebojša, 1963-
Milojković-Opsenica, Dušanka, 1962-

Opis (eng)

The subject of this doctoral dissertation is the examination of the chemical composition ofpotatoes in order to define specific phytochemical markers of its origin (variety) and cultivationsystem (conventional, organic, and integral). A statistically significant number of samples of fourpotato varieties from three years of production was analyzed. Physico-chemical parameters andwater content were determined. The polyphenol extraction process was optimized. The totalpolyphenol content and antioxidant capacity were determined spectrophotometrically and thepolyphenolic profile was determined using UHPLC-LTQ OrbiTrap XL and UHPLC-DAD MS/MSmethods. Based on the obtained results, extraction with 80% methanol was selected as the bestextraction method, while the polyphenolic profile indicated the separation of samples based onpotato variety, as well as on ripening time. The content of vitamin C was determined by the HPLCmethod and the possibility of using this parameter as a potential phytochemical marker was tested.The sugar profile was obtained using HPAEC-PAD, while the content of macro- and microelementswas determined using ICP-OES and ICP-QMS methods. The results indicate that starch, as well assugar macro- and microcomponents can be used as indicators of differences between cultivationsystems, year of production, botanical origin, tuber ripening time, and climatic conditions. Theresults of the elemental analysis indicate that Ca, Mg and K and trace elements Co, Cd, and Cr, Mn,Pb and Ni can be used as potential phytochemical markers of origin and type of production, whilethe use of Fe, Zn, Na, and Cu as indicators of the type of production is not adequate. The totalcontent of soluble proteins in the samples was determined spectrophotometrically, while SDSelectrophoresis was used to define the protein profile of tubers. The results indicate that the proteinprofile can be used to distinguish potato varieties and samples of different ripening times, but notthe method of cultivation.

Opis (srp)

Predmet ove doktorske disertacije je ispitivanje hemijskog sastava krompira u ciljudefinisanja specifičnih fitohemijskih markera njegovog porekla (sorte) i sistema gajenja(konvencionalni, organski i integralni). Analiziran je statistički značajan broj uzoraka četiri sortekrompira iz tri godine proizvodnje. Određeni su fizičko-hemijski parametari i sadržaj vode.Optimizovan je postupak ekstrakcije polifenola. Spektrofotometrijski je određen ukupan sadržajpolifenola i antioksidativni kapacitet i određen je polifenolni profil primenom metoda tečnehromatografije UHPLC-LTQ OrbiTrap XL i UHPLC-DAD MS/MS. Na osnovu dobijenih rezultata,ekstrakcija 80% metanolom je odabrana kao najbolja metoda ekstrakcije, dok je polifenolni profilukazao na razdvajanje uzoraka na osnovu sorte krompira, kao i na osnovu dužine vegetacije.Sadržaj vitamina C je određen HPLC metodom i proverena je mogućnost korišćenja ovogparametra kao potencijalnog fitohemijskog markera. Šećerni profil je dobijen primenom HPAEC-PAD, dok je sadržaj makro- i mikroelemenata određen primenom ICP-OES i ICP-QMS metoda.Rezultati ukazuju na to da skrob, kao i šećerne makro i mikrokomponente mogu da se koriste kaoindikatori razlika između sistema gajenja, godina proizvodnje, botaničkog porekla i dužinevegetacije krtola. Rezultati elementalne analize ukazuju na to da Ca, Mg i K i mikroelementi Co,Cd i Cr, Mn, Pb i Ni mogu da se koriste kao potencijalni fitohemijski markeri porekla i načinaproizvodnje, dok upotreba Fe, Zn, Na i Cu kao indikatora načina proizvodnje nije adekvatna.Ukupan sadržaj rastvorljivih proteina u uzorcima je određen spektrofotometrijski, dok je zadefinisanje proteinskog profila krtola primenjena SDS elektroforetska analiza. Rezultati ukazuju dase proteinski profil može koristiti za razlikovanje sorti krompira i uzoraka različite dužinevegetacije, ali ne i načina gajenja.

Opis (srp)

Hemija - Analitička hemija / Chemistry- Analytical Chemistry Datum odbrane: 06.06.2022.

Jezik

srpski

Datum

2022

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 3.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Analitička hemija

Potato; conventional, integral and organic type of production; UHPLC-LTQ OrbiTrap XL; UHPLC-DAD MS/MS; vitamin C; sugar profile; macro- and trace elements; Bradford method; SDS electrophoresis

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Analitička hemija

Krompir; konvencionalni, integralni i organski sistem gajenja; UHPLC-LTQ OrbiTrap XL; UHPLC-DAD MS/MS; vitamin C; šećerni profil; makro- i mikroelementi; Bradfordova metoda; SDS elektroforeza

543.63:633.491(043.3)