Naslov (srp)

Ispitivanje mogućnosti primene kompjuterskog vizuelnog sistema za merenje boje hrane animalnog porekla

Autor

Milovanović, Bojana, 1993-

Doprinosi

Miočinović, Jelena, 1975-
Vujadinović, Dragan, 1978-
Tomašević, Igor, 1974-
Puđa, Predrag, 1956-
Živković, Dušan, 1959-
Tomović, Vladimir M., 1974-
Đekić, Ilija, 1968-

Opis (eng)

Color represents quite significant sensory feature of animal source foods, which has a great influenceon purchase decision of consumers. Customers connect it with a large number of quality factors and,consequently, it speaks on behalf of freshness, ripeness, and overall acceptability of animal sourcefoods. Owing to the fact that the color represents the subjective experience of the observer, and itsperception can be affected by a variety of factors, the color is necessary to be objectively measured.The color evaluation of animal source foods is of fundamental importance and acts in favor ofdetermining the real commercial value of the product.The objective color analysis is commonly performed using traditional devices – colorimeters. Thismethod is both fast and simple and calibration is reached via using the standard plate on the beginningof the process. Although, colorimeters provide a simple and rapid color assessment, often evaluate asingle position, therefore, it is incapable to obtain the readings of the whole sample area in a singleevaluation. However, this type of method also has a drawback in terms of repeatability and accuracy.Additionally, the food has to be uniform surface as well as color. On account of this mentioneddrawbacks of the colorimeter, it is developed new, alternative method known as a computer visionsystem (CVS). This method offers rapidness, objectiveness and efficacy, as well as permanent storageof data for further analysis.The main aim of this doctoral dissertation was to examine the possibility of applying the CVS for thecolor assessment of animal source foods. The second goal of the research was to determine theexistence of the color differences obtained using the colorimeter and the CVS.The obtained instrumental color results for animal source foods revealed the statistically significantdifference, even if the same measurement conditions were performed. The frequency of similarity(test A) showed that CVS-generated color chips were similar to the color of samples in all trials. Inthe second test (test B), the CVS-obtained colors were found more similar to the color of samplesvisualized on the monitor, compared to colorimeter-obtained colors. The third test (triangle test)showed the difference between colors measured by these two devices. Namely, the results showedthat it is possible to apply a CVS for measuring the color of animal source foods. Also, the obtainedresults of measurement were repeated and reproductive. According to these results, it can beconcluded that the CVS is found to be reliable and should be considered as a superior tool forreplacing traditional devices.

Opis (srp)

Boja predstavlja veoma važno senzorno svojstvo animalnih proizvoda, koje u velikoj meri utiče naizbor i odluku potrošača prilikom kupovine. Potrošači povezuju boju sa velikim brojem faktorakvaliteta, pa je stoga ona veoma bitan pokazatelj svežine, zrelosti i sveukupne prihvatljivosti hraneanimalnog porekla. Zbog činjenice da predstavlja subjektivni doživljaj posmatrača, i da na njenupercepciju može da utiče širok spektar faktora, boju je neophodno objektivno izmeriti. Merenje bojehrane animalnog porekla je od fundamentalne važnosti, jer ona određuje pravu komercijalnu vrednostproizvoda.Objektivno merenje najčešće se postiže korišćenjem tradicionalnih uređaja - kolorimetara. Ovametoda za merenje boje je brza i jednostavna, a kalibracija se postiže primenom standardnih pločicana početku rada. Iako kolorimetri obezbeđuju jednostavnu i brzu procenu boje, često mere malupovršinu uzorka, pa stoga nije moguće dobiti očitavanja cele površine uzorka u jednom merenju.Međutim, ova vrsta metode ima i nedostatak u pogledu ponovljivosti i tačnosti. Pored toga, hranamora biti uniformne površine, kao i boje. Zbog ovih pomenutih nedostataka kolorimetra, razvijen jenovi, alternativni metod poznat kao kompjuterski vizuelni sistem (CVS). Ovaj metod omogućavaveću brzinu merenja, objektivnost i efikasnost, kao i trajno čuvanje podataka za kasniju analizu.Osnovni cilj ove doktorske disertacije bio je da se ispita mogućnost primene CVS metode za merenjeboje hrane animalnog porekla. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi postojanje razlika u boji dobijenihpomoću kolorimetra i CVS-a.Dobijeni instrumentalni rezultati boje za hranu animalnog porekla pokazali su da je postojalastatistički značajna razlika između dva uređaja, iako su sprovedeni isti uslovi merenja. Učestalostsličnosti (test A) pokazala je da su CVS-dobijeni čipovi u boji slični bojama uzoraka u svimispitivanjima. U drugom testu (test B), CVS-dobijene boje bile su sličnije bojama uzoraka prikazanihna monitoru, u poređenju sa bojama dobijenim pomoću kolorimetra. Treći test (test trougla) pokazaoje da postoji razlika između boja dobijenih pomoću ova dva uređaja. Naime, rezultati su pokazali daje moguće primeniti CVS za merenje boje hrane animalnog porekla. Takođe, dobijeni rezultatimerenja bili su ponovljivi i reproduktivni. Na osnovu ovih rezultata utvrđeno je da je CVS pouzdani da ga treba smatrati superiornim alatom za zamenu tradicionalnih uređaja.

Opis (srp)

Tehnološko inženjerstvo - Tehnologija animalnih proizvoda / Technological engineering - Animal Source Food Technology Datum odbrane: 04.02.2022.

Jezik

srpski

Datum

2021

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 3.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Analiza prehrambenih animalnih proizvoda

meat, milk, eggs, color, computer vision system, colorimeter, sensory tests

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Analiza prehrambenih animalnih proizvoda

meso, mleko, jaja, boja, kompjuterski vizuelni sistem, kolorimetar, senzorni testovi