Naslov (srp)

Sinteza i karakterizacija aktivnih vlakana i filmova na bazi poli(є-kaprolaktona) i zeina : doktorska disertacija

Autor

Salević, Ana, 1990-, 68625673

Doprinosi

Nedović, Viktor, 1964-, 12667239
Uskoković, Petar, 1965-, 12706663
Lević, Steva, 1981-, 23804007
Stojanović, Dušica B., 1964-, 15284327
Petrović, Tanja, 1970-, 12806503
Đorđević, Verica B., 1976-, 23437671

Opis (eng)

The main aim of this doctoral dissertation was to develop active, biodegradable materials with a potential in food packaging applications. In this regard, the research comprised formulating, synthesis and characterization of various structures based on biodegradable polymers of different source of origin, i.e. synthetic (poly(ε-caprolactone)) and natural (zein) one. A sage extract was incorporated as an active constituent within the polymeric matrices in order to impart materials’ functionality in preventing oxidation processes and bacterial growth. Therefore, a comprehensive investigation was carried out to evaluate the effect of the sage extract incorporation at different loading contents on physical, chemical and functional properties of the materials, as well as the materials’ biodegradability...

Opis (srp)

Osnovni cilj doktorske disertacije bio je razvoj aktivnih, biorazgradivih materijala sa potencijalom primene kao ambalažnih materijala za pakovanje prehrambenih proizvoda. U ovom pogledu, istraživanja su obuhvatila formulisanje, sintezu i karakterizaciju različitih struktura na bazi biorazgradivih polimera različitog porekla, odnosno polimera dobijenih iz neobnovljivih (poli(ε-kaprolakton) i obnovljivih (zein) izvora. Ekstrakt žalfije inkorporiran je kao aktivni konstituent unutar polimernih matriksa u cilju postizanja funkcionalnosti materijala u prevenciji oksidacionih procesa i rasta bakterija. U ovom pogledu, poseban fokus bio je usmeren na analizu uticaja inkorporacije različitih sadržaja ekstrakta na fizička, hemijska i funkcionalna svojstva materijala, kao i na njihovu biorazgradivost...

Opis (srp)

Tehnološko inženjerstvo - Nauka o konzervisanju i vrenju / Technological engineering - The science of food preservation and fermentation Datum odbrane: 14.04.2021.

Jezik

srpski

Datum

2021

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Očuvanje prirode. Životna sredina i društvo

inkorporacija, elektropredenje, izlivanje iz rastvora, vlakna, filmovi, poli(ε-kaprolakton), zein, želatin, žalfija, aktivni ambalažni materijali za prehrambene proizvode

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Očuvanje prirode. Životna sredina i društvo

incorporation, electrospinning, solvent casting, fibers, films, poly(ε-caprolactone), zein, gelatine, sage, active food packaging