Naslov (srp)

Испитивање утицаја коришћења отпадних вода из кланице на здравље и производњу меса шарана (Cyprinus carpio) безбедног за исхрану људи : докторска дисертација

Autor

Pelić, Miloš, 1987-, 28871015

Doprinosi

Teodorović, Vlado, 1962-, 12611687
Ćirković, Miroslav, 1951-, 13029991
Mirilović, Milorad, 1964-, 12666727
Đorđević, Milutin, 1968-, 12758631
Živkov-Baloš, Milica, 1967-, 13410919

Opis (eng)

Meat industry is characterised by high water consumption and is undoubtedly a significant source of organic pollution of the environment. There are both ecological and financial motives for water purification which intertwine and complement each other. The use of available technology for fish farming in slaughterhouse industry is an ecological solution for removal of organically loaded water used in slaughterhouses. On the other hand, such integrated system carries certain risks mostly related to the safety of fish meat produced in this way. The aim of the research carried out in this doctoral thesis was to examine the effect of the use of wastewater from slaughterhouses on the health of carp and safety of carp meat for human consumption. The research of this doctoral thesis was carried out in several stages. A system for wastewater purification was built on the property of ‘Djurdjević’ Meat Industry in Pećinci. The efficiency of wastewater treatment plant was examined by using chemical analyses of water in different water purifying stages. After this, a fishpond was built on the same property. It was mostly supplied with the water from the system for wastewater purification from the slaughterhouse. The water from purifiers goes to pre-fishery where purified water is aerated, after which the water goes into fishpond where a part of nutrients from purifiers is used for carp nutrition. The water is then used for irrigation of the soil surrounding the slaughterhouse. This way, the fishpond has an impact on increasing the quality of purified wastewaters and reaching limit concentrations set before the inflow into a natural recipient. Carp fingerlings in good health were stocked in the fishpond. Carp was produced in optimal ambient conditions by using purified water originating from slaughterhouses and by adding well water. A good quality of meat was achieved by feeding fish balanced meals...

Opis (srp)

Индустрију меса карактерише велика потрошња воде и неоспорно је да представља веома важан извор органског загађења животне средине. За пречишћавање отпадних вода постоје еколошки као и финансијски мотиви који се међусобно преплићу и допуњују. Коришћење доступних технологија за гајење рибa у склопу кланичне индустрије представља еколошко решење уклањања органски оптерећене воде искоришћене у кланици. Са друге стране, овакав интегрисани систем носи и одређене ризике који се углавном односе на безбедност меса рибе произведене на овај начин. Циљ истраживања које је спроведено у оквиру ове докторске дисертације је да се испита утицај коришћења отпадних вода из кланице на здравље шарана и добијање меса шарана безбедног за исхрану људи. Истраживање у оквиру докторске дисертације је обављено у више фаза. Изградња система за пречишћавање отпадне воде као дела кланице спроведена је у оквиру Индустрије меса „Ђурђевић“ у Пећинцима. Испитана је ефикасност рада пречистача применом хемијских анализа воде пре и после пречишћавања воде. У оквиру кланице је затим изграђен рибњачки објекат који се већим делом снабдева водом из система за пречишћавање отпадне воде из кланице. Вода из пречистача одлази у предрибњак где се врши аерација пречишћене воде, након чега вода улази у рибњак у којем се део нутријената из пречистача искоришћава за исхрану шарана. Вода се након тога користи за наводњавање земље која се налази у околини кланице. На овај начин рибњак има утицај на повећање квалитета отпадних вода и достизање граничних вредности које су прописане пре уливања у природни реципијент. Насађени су младунци шарана добре кондиције и здравственог стања. Производња шарана се одвијала у оптималним амбијенталним условима употребом пречишћене воде пореклом из кланице уз додатак бунарске воде...

Opis (srp)

Ветеринарска медицина - Безбедност хране / Veterinary Medicine - Food safety Datum odbrane: 19.06.2020.

Jezik

srpski

Datum

2020

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Sanitarna inspekcija animalnih proizvoda

food safety, sustainable development, wastewater, fishery, integrated production, bio indicator, protection of the environment

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Sanitarna inspekcija animalnih proizvoda

безбедност хране, одрживи развој, отпадне воде, рибњак, интегрисана производња, биоиндикатор, заштита животне средине

619:639.31(043.3)