Naslov (srp)

Ispitivanje uticaja purifikovane lignoceluloze dodate u hranu za brojlere na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate i stepen histoloških i morfoloških promjena u pojedinim segmentima digestivnog trakta : doktorska disertacija

Autor

Makivić, Lazar, 1985-, 38159463

Doprinosi

Šefer, Dragan, 1963-, 12639847
Jakovac Strajn, Breda, 55741193
Marković, Radmila, 1965-, 12693607
Radovanović, Anita, 1961-, 12580199
Radulović, Stamen, 1980-, 38156135

Opis (srp)

Osnovni cilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj ishrane brojlera obrocima sa dodatkom različitih količina purifikovane lignoceluloze na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate (tjelesna masa, prirast, konzumacija i konverzija hrane), fizičke karakteristike (težina digestivnog trakta), vlažnost stelje, mikrobiološke i morfološke karakteristike pojedinih segmenata crijeva, kao i opravdanost korištenja lignoceluloze u ishrani brojlera. Ogled je izveden na ukupno 400 brojlera provenijencije Cobb 500, podijeljenih u 4 grupe po 100 jedinki u svakoj. Sve jedinke hranjene su smješama standardnog sirovinskog i hemijskog sastava po preporuci proizvođača hibrida, s tim što su se grupe jedino razlikovale u tome što su ogledne grupe u starter i grover smješi za ishranu imale dodate različite količine purifikovane lignoceluloze ( O-I grupa je dobijala purifikovanu lignocelulozu u količini od 4 g/kg hrane, O-II grupa u količini od 6 g/kg purifikovane lignoceluloze , dok je u hranu za O-III grupu brojlera dodato 6 g/kg purifikovane lignoceluloze uz smanjenje učešća sojine sačme za 0,6%. Smješe za ishranu bile su formulisane tako da u potpunosti zadovolje potrebe brojlera u svim fazama tova. Za vrijeme trajanja ogleda praćeno je zdravstveno stanje i proizvodni parametri (tjelesna masa, prirast, konzumacija i konverzija hrane). Kontrolna mjerenja tjelesne mase i konzumacije hrane vršena su svakodnevno i na kraju svake nedelje tova. Na kraju tova brojleri su izmjereni, izračunata je potrošena količina hrane, a u klaonici je izvršeno mjerenje težine digestivnog trakta i uzimanje uzoraka crijeva za mikrobiološke i histološke analize. Korišćenjem purifikovane lignoceluloze postignuti su bolji proizvodni rezultati oglednih grupa u odnosu na kontrolnu grupu brojlera. Tjelesne mase brojlera oglednih grupa bile su veće od kontrolne grupe u svim fazama tova. U periodu tova od 1-21. dana utvrđena je statistički manja tjelesna masa brojlera kontrolne u odnosu na brojlere O-II grupe, s tim da je isti trend nastavljen i u drugoj fazi tova (22-42. dan) gdje su utvrđene statistički značajne razlike između O-II grupe u odnosu na kontrolnu, ali i ostale ogledne grupe. U svim fazama tova, kao i za cijeli period tova ogledne grupe brojlera ostvarile su veći prosiječni prirast od kontrolne grupe...

Opis (srp)

Veterinarska medicina - Ishrana / Veterinary medicine - Nutrition Datum odbrane: 09.01.2020.

Opis (eng)

The main goal of this doctoral dissertation was to investigate the effect of broiler’s nutrition on meals with the addition of various amounts of purified lignocelluloses on health condition, production results (body weight, growth, food consumption and conversion), physical characteristics (the weight of the digestive tract), litter moisture microbiological and morphological characteristics of certain segments of the intestine, as well as the justification for the use of lignocellulose in feeding of broilers. The experiment was performed on total of 400 broilers on provenance Cobb 500 divided into 4 groups with 100 individuals in each of them. All individuals were being fed with mixture of standard raw material and chemical composition as recommended by the hybrid manufacturer, the only thing was that groups differed in that the experimental groups in starter and grower mixture had different added amounts of purified lignocellulose (the OI group received purified lignocellulose in 4 g / kg of feed, O-II group in the amount of 6 g / kg of purified lignocellulose, while 6 g / kg of purified lignocellulose was added to the feed for O-III group of broilers with a 0.6% reduction in soybean meal content. Nutritional mixture were formulated to fully satisfy needs of borilers in all stages of fattening. During of the experiment health status and production parameters (body weight, growth, food consumption and conversion) were monitored daily and at the end of each week of fattening. At the end of fattening boilers were measured, the amount of consumed food was calculated and in the slaughterhouse the digestive tract weigh was measured and it was taken sample gut for microbiological and histological analysis. The use of purified lignocellulose achieved better production results of the experimental groups than the control group of broilers. The broiler body weights of experimental group were larger than the control group at all stages of fattening. In the fattening period 1-21 it was determined statistically lower body mass of control broiler than O-II group broilers. The same trend was continued in the second stage of fattening (22-42 days) where were determined statistically significant differences between O-II group compared to control, but also other experimental group. At all stages of fattening as for the whole fattening period experimental groups of broilers achieved higher average increment than control group...

Jezik

srpski

Datum

2019

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-SA 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Deliti pod istim uslovima 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Zoohigijena. Zootehnika

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Ishrana domaćih životinja

broilers, purified lignocellulose, production results, gut microbiology and morphology, economical production

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Zoohigijena. Zootehnika

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Ishrana domaćih životinja

brojleri, purifikovana lignoceluloza, proizvodni rezultati, mikrobiologija i morfologija crijeva, ekonomičnost proizvodnje.

636.5.086.8(043.3)