Naslov (srp)

Antioksidativnost i funkcionalnost trajnih pekarskih proizvoda sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.) : doktorska disertacija

Autor

Poleksić, Dajana, 1984- 15699559

Doprinosi

Rakić, Vesna, 1957- 12490343
Demin, Mirjana, 1962- 12588903
Vucelić-Radović, Biljana, 1954- 12431463
Antić, Mališa, 1965- 12680039
Filipčev, Bojana, 1970-13065063

Opis (srp)

Krajem XX i početkom XXI veka usled pojave hiperprodukcije žitarica kao osnovnih sirovina u proizvodnji prehrambenih proizvoda širom sveta, počinje da se razvija segment funkcionalnih, biološki kvalitetnijih i nutritivno superiornijih prehrambenih proizvoda. Neophodnost za ovom klasifikacijom prehrambenih proizvoda je nastala iz potrebe da se razdvoje proizvodi koji služe za zadovoljavanje osnovnih potreba ljudskog organizma i proizvoda koji nude širi spektar nutritivnih karakteristika koje povoljno deluju na određene zdravstvene aspekte. Ministarstvo zdravlja, rada i dobrobiti Japana (eng. Ministry of Health, Labour and Welfare - MHLF) 1991. godine funkcionalnu hranu implementira u regulatorni sistem kako bi imali bolju kontrolu nad proizvodima koji su već bili u prometu sa određenim zdravstvenim izjavama. Nazvali su je hrana za posebne zdravstvene potrebe FOSHU (Foods for Specified Health Use) (Aksaka i Minato-ku, 2003). Zdravstvene izjave definisane Ministarstvom zdravlja Japana a koje se vezuju za funkcionalnost su 1997. godine uvrštene u smernice Codex Alimentarius-a. Proso (Panicum miliaceum L.) spada u biljne vrste, prirodno bez glutena, čiji potencijal korišćenja kao sirovine koja može da unapredi funkcionalnost određenih proizvoda nije u potpunosti ispitan. To je jednogodišnja trava, žito, koje raste iz semena svake godine. Arheobotanička studija je pokazala da se "obično" proso, koje se kod nas klasifikuje prema nazivu samo kao proso (Panicum miliaceum L.), koristilo kao osnovna hrana još pre 10000 godina na severu Kine (Lu i saradnici, 2009). Novija istraživanja ukazuju na sve veću funkcionalnu vrednost prosa u humanoj ishrani (Dykes i Rooney, 2006; Kalinova i Moudry, 2006; Zarnkow i saradnici, 2007; Park i saradnici, 2011)...

Opis (srp)

Biotehničke nauke - Prehrambena tehnologija / Biotechnical sciences- Food technology Datum odbrane: 25.01.2019.

Jezik

srpski

Datum

2018

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Prehrambena industrija. Industrijska mikrobiologija

dvopek sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.), funkcionalna hrana, polifenoli, vlakna, SEM, skrob, prirodno bez glutena, esencijalne aminokiseline, vitamin E, in vitro glikemijski indeks

664.664.34+633.171(043.3)

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Prehrambena industrija. Industrijska mikrobiologija

rusks with the addition of proso millet (Panicum miliaceum L.), functional foods, polyphenols, fibers, SEM, starch, naturally gluten-free, essential amino acid, vitamin E, in vitro glycemic index