Утицај начина одржавања земљишта на биолошке и производне особине сорти црне рибизле (Ribes nigrum L.) : докторска дисертација
Paunović, Svetlana M., 1969 -
Nikolić, Mihailo, 1954-
Milivojević, Jasminka, 1972-
Veberič, Robert.
Veličković, Milovan, 1955-
Miletić, Rade
This thesis studies the effect of different soil maintenance systems in a black currant orchard on biological and productive properties of six cultivars tested. Results led to the identification of the most favourable soil maintenance system that can be recommended for use as part of modern black currant production technology. Furthermore, cultivars were singled out for high stable yields and most valuable sensory, nutritional and antioxidant properties of the fruit. The research was conducted over a three-year period from 2012 to 2014 in the experimental black currant orchard established in the spring of 2011 at the Čačak site of the Fruit Research Institute, Čačak. Six black currant cultivars were examined, including ‘Ben Lomond’, ‘Ben Sarek’, ‘Čačanska Crna’, ‘Titania’, ‘Tiben’ and ‘Tisel’. Three soil maintenance systems were used: 1) bare fallow i.e. continuous tillage; 2) sawdust mulch and 3) black polyethylene foil mulch. During the three years of research, a total of 67 parameters were analysed and classified into 6 groups, as follows: 1. Phenological traits (beginning of leaf unfolding, full leaf unfolding, inflorescence emergence, beginning of flowering, full flowering, beginning of berry set and berry ripening); 2. Vegetative growth potential (number of shoots per bush, shoot length, length of newly developed shoots, bush height, bush width, bush shape index and bush volume); 3. Generative potential (number of fruit buds per bush, number of inflorescences per fruit bud, number of inflorescences per bush, number of flowers per inflorescence, number of berries per cluster, percent berry set, number of clusters per bush, yield per bush and yield per unit area); 4. Physical attributes of the cluster and fruit (berry weight, cluster weight and cluster length); 5. Chemical properties of the fruit (primary and secondary metabolites, vitamins and minerals). The primary metabolites quantified included soluble solids, total sugar, invert sugar, invert sugar components, total acids and organic acids. Among the secondary metabolites found in the fruit, the levels of total anthocyanins, total phenols, total antioxidant capacity, anthocyanin glycosides, flavonols and phenolic acids were determined...
Предмет истраживања докторске дисертације је проучавање утицаја различитих начина одржавања земљишта у засаду црне рибизле на биолошке и производне особине шест испитиваних сорти. На основу добијених резултата утврђен је најповољнији начин одржавања земљишта који се може препоручити за примену у производној пракси у склопу савремене технологије гајења црне рибизле. Такође, извршен је избор сорти које се одликују високим и стабилним приносима и највреднијим сензоричким, нутритивним и антиоксидативним својствима плодова. Експериментална проучавања обављена су у трогодишњем периоду, од 2012. до 2014. године, у огледном засаду црне рибизле који је подигнут у пролеће 2011. године на објекту „Чачак“ Института за воћарство у Чачку. Огледом је обухваћено шест сорти црне рибизле, и то: Бен ломонд, Бен сарек, Чачанска црна, Титанија, Тибен и Тисел. У засаду су примењена три начина одржавања земљишта: 1) одржавање земљишта у виду јаловог угара, тј. стална обрада земљишта; 2) одржавање земљишта застирањем струготином и 3) одржавање земљишта застирањем црном полиетиленском фолијом. Током трогодишњег периода испитивања праћено је укупно 67 параметара, који су груписани у 6 целина, и то: 1. Фенолошке особине (почетак листања, пуно листање, појава цвасти, почетак цветања, пуно цветање, почетак заметања бобица и сазревање бобица); 2. Вегетативни потенцијал (број избојака по жбуну, дужина избојака, дужина новоформираних избојака, висина жбуна, ширина жбуна, индекс облика жбуна и запремина жбуна); 3. Генеративни потенцијал (број родних пупољака по жбуну, број цвасти по родном пупољку, број цвасти по жбуну, број цветова у цвасти, број бобица у грозду, проценат заметања бобица, број гроздова по жбуну, принос по жбуну и принос по јединици површине); 4. Физичке особине грозда и плода (маса бобица, маса грозда и дужина грозда); 5. Хемијске особине плодова (примарни и секундарни метаболити плодова, витамини и минералне материје)...
Биотехничке науке - Помологија / Biotechnical sciences - Pomology Datum odbrane: 06.11.2015
srpski
2015
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode
OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Voćarstvo
црна рибизла, сорта, јалови угар, фолија, струготина,вегетативни потенцијал, принос, квалитет плода.
634.723:631.51(043.3)
OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Voćarstvo
black currant, cultivar, bare fallow, foil, sawdust, vegetative growthpotential, yield, fruit quality