Naslov (srp)

Термомеханички аспекти процеса сушења остатака из производње сокова : докторска дисертација

Autor

Milanović, Mihailo, 1988-, 75129353

Doprinosi

Komatina, Mirko, 1963-, 13652839
Banjac, Miloš, 1968-, 12755303
Zlatanović, Ivan, 1977-, 12926823
Manić, Nebojša, 1977-, 28757863
Bugarski, Branko, 1957-, 12474215

Opis (eng)

The scientific goal of the research of this doctoral dissertation include the examination of the drying process of residues from the production of juices by the combined conductive-convective method, as well as additional investigations of the thermomechanical properties of the material. Fruit pomace is reusable material obtained after industrial juice production, which, after drying, can be used for energetic purposes, but also as a source of nutrients or as a raw material for the production of confectionery, beverages, packaging and other purposes. The experiments were performed on suitable experimental installation, including experimental dryer, which is constructed and built for the experimental purposes. Based on the obtained experimental results, developed mathematical model and appropriate software package, a detailed analysis of the drying process kinetics, thermomechanical properties, as well as analysis of energy consumption during conductiveconvective drying of juice production residues was performed. In order to verify the mathematical model, it was compared with the experimental results as well as with the experimental results of other authors. The fruit pomace shows different properties during the drying process in relation to fresh fruits and vegetables. The structure of the material leads to qualitatively and quantitatively different mechanisms of moisture transfer within the material. Taking into account the specificity of combined conductive - convective heat flow to the material, as well as the inhomogeneity of the material, description of the drying process of fruit pomace presents a demanding task. The dissertation presents the analysis of kinetics of the drying process of nectarine and apple pomace, calculated value of the effective coefficient of diffusion of moisture, measured value of effective thermal conductivity, determined heating value, analysis of energy consumption for drying, measured surface temperature during drying, analysis of isothermal moisture release during certain period of time, and thermogravimetric analysis. Based on the theoretical and experimental research, the basis for optimizing the influential parameters of the drying process have been laid in order to raise energy efficiency and better understand the mechanisms of moisture transfer through the material.

Opis (srp)

Научни циљ истраживања ове докторске дисертације обухвата испитивање процеса сушења остатака из производње сокова комбинованом кондуктивно-конвективном методом као и додатна испитивања термомеханичких особина овог материјала. Воћни троп настаје као отпад из производње воћних сокова, који се осушен може користити у енергетске сврхе, али такође као извор хранљивих материја или као сировина за производњу кондиторских производа, пића, амабалаже и у друге намене. Испитивања су спроведена на одговарајућој експерименталној опреми, укључујући експерименталну сушару која је осмишљена и конструисана за потребе експеримената, па се на основу добијених експерименталних резултата, развијеног сопственог математичког модела и одговарајућег софтверског пакета извршена детаљна анализа процеса сушења остатака из производње сокова, термомеханичких особина, као и анализа потрошње енергије приликом сушења кондуктивно-конвективном методом. У циљу верификације математичког модела, он је упоређен са експерименталним резултатима, као и са експерименталним резултатима других аутора. Воћни троп показује различите особине приликом процеса сушења у односу на свеже воће и поврће. Структура материјала условљава квалитативно и квантитативно различите механизме преношења влаге унутар материјала, а узевши у обзир специфичност кондуктивно – конвективног довођења топлотног протока материјалу, као и нехомогеност воћног тропа, описивање процеса сушења представља захтеван задатак. У раду је детаљно анализирана кинетика процеса сушења воћног тропа нектарине и јабуке, израчуната вредност ефективног коефицијента дифузије влаге, измерена вредност ефективне топлотне проводљивости, одређена топлотна моћ, урађена анализа потрошње енргије за сушење, измерена температура на површини материјала у току процеса сушења, анализа изотермског издвајања влаге у току одређеног временског периода, као и термогравиметријска анализа. На основу урађених теоријских и експерименталних истраживања постављене су основе за оптимизацију утицајних параметара процеса сушења у циљу подизања енергетске ефикасности и бољег разумевања механизама преношења влаге кроз материјал.

Opis (srp)

Машинство - Термомеханика / Mechanical engineering - Thermomechanics Datum odbrane: 23.09.2021.

Jezik

srpski

Datum

2021

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Termotehnika. Motori. Hidraulika

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Termodinamika. Toplotna energija

сушење, воћни троп, остатак из производње сокова, конвекција, кондукција,потрошња енегрије

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Termotehnika. Motori. Hidraulika

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Termodinamika. Toplotna energija

drying, fruit pomace, juice production residue, convection, conduction, energyconsumption