Naslov (srp)

Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката : докторска дисертација

Autor

Jovanović, Aleksandra A., 1987-

Doprinosi

Bugarski, Branko, 1957-
Knežević-Jugović, Zorica, 1969-
Šavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica

Opis (eng)

Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...

Opis (srp)

Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични, антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат. Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...

Opis (srp)

Технолошко инжењерство - Биохемијско инжењерство и биотехнологија / Technological Engineering - Biochemical Engineering and Biotechnology Datum odbrane: 06.03.2018.

Jezik

srpski

Datum

2017

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Biotehnološki produkti i proizvodi

Thymus serpyllum, полифеноли, оптимизација процеса екстракције,хемијска карактеризација, биолошка активност, инкапсулација

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Biotehnološki produkti i proizvodi

Thymus serpyllum, polyphenols, optimization of extraction, chemicalcharacterization, biological activity, encapsulation