Naslov (srp)

Варијабилност особина и стабилност приноса и компоненети родности озиме пшенице : докторска дисертација

Autor

Perišić, Vladimir D., 1974-

Doprinosi

Živanović, Tomislav, 1965-
Prodanović, Slaven, 1964-
Pešić, Vladan, 1965-
Staletić, Mirjana
Milovanović, Milivoje

Opis (srp)

У раду је проучавана варијабилност најважнијих компоненти родности и стабилност приноса зрна генотипова пшенице, селекционисаних у Центру за стрна жита у Крагујевцу. Полазни материјал за реализацију програма истраживања представљала су 14 хомозиготних генотипова озиме хлебне пшенице (Triticum aestivum spp vulgare), одабраних због своје дивергентности у погледу најважнијих агрономских особина. Огледи су постављени по потпуно случајном блок систему на огледном пољу Центра за стрна жита у Крагујевцу, Института за крмно биље у Крушевцу и Агроинститута у Сомбору, током две године (2013. и 2014.). У испитивању је анализиран принос зрна и најважније компоненте родности: број биљака/м2, број продуктивних класова/м2, висина биљке, маса надземног дела биљке, дужина примарног класа, број класића примарног класа, маса примарног класа, маса класова по биљци, број зрна примарног класа, маса зрна примарног класа, маса зрна по биљци, маса 1000 зрна и хектолитарска маса. Биометријском обрадом добијених података израчунате су просечне вредности, варијанса, стандардна девијација и стандардна грешка за све испитиване особине. Према коефицијенту варијације, најмања варијабилност утврђена је код хектолитарске масе (1,49%), док је највећа забележена код масе класова биљке (31,30%). Утицај генотипа био је најизраженији код експресије броја продуктивних класова/м2, висине примарне стабљике, дужине примарног класа, броја класића примарног класа, броја зрна примарног класа, хектолитарске масе и приноса зрна. Интеракција генотип х спољашња средина испољила је значајан утицај код свих особина, осим код броја биљака/м2 и масе 1000 зрна. AMMI анализом стабилности утврђено је да се вредност прве главне компоненте интеракције кретала у распону од 57,10% за број продуктивних класова/м2 до 84,86% за масу примарног класа. Према GGE-биплот анализи, удео прве главне компоненте PC1 у укупној GGE варијанси, кретао се у распону од 55,31% код броја продуктивних класова/м2 до 97,29% код висине примарне стабљике. Висока и стабилнае експресија најважнијих компоненти родности и приноса зрна утврђена је код неколико генотипова пшенице, интересантних за поступак признавања, али и за избор родитељских парова у будућем раду на оплемењивању пшенице.

Opis (srp)

Биотехничке науке - Генетика и оплемењивање / Biotechnical Sciences - Genetics and Breeding Datum odbrane: 21.07.2016.

Opis (eng)

In the study, variability of the most important yield components and yield stability of wheat genotipes, breeded in Center for Small Grains in Kragujevac, was investigated. Cornerstone material for realization of investigation were 14 homozigous genotipes of winter bread wheat (Triticum aestivum spp vulgare), chosen because of divergence of the most important agronomical traits. Trials were designed as complete randomized block experiments on the field of Center for Small Grains in Kragujevac, Institute for forage plants in Kruševac and Agroinstitute in Sombor, during two years (2013. и 2014.). During investigation was analysed kernel yield and the most important yield components: number of plants per m2, number of spikes per m2, plant height, above-ground mass of plant, lenght of primary spike, spikelets number per spike, weight of primary spike, weight of spikes per plant, kernel number of primary spike, kernel weight of primary spike, kernel weight per plant, 1000 kernel weight, and hectoliter mass. The obtained data were statisticaly analysed to calculate mean values, variance, standard deviation and standard error of the mean for analyzed traits. According to coefficient of variation, the lowest variability was found for hectoliter mass (1,49%), while the greatest was found for weight of spikes per plant (31,30%). Genotype effect was the most important for exprression of number of spikes per m2, plant height, lenght of primary spike, spikelets number per spike, kernel number of primary spike, hectoliter mass and kernel yield. Genotype x environment interaction had signifficant effect for every analysed traits, accept for number of plants per m2 and 1000 kernel weight. AMMI analyses of stability was revealed that value of first interaction principal component was in range from 57,10% for number of spikes per m2 to 84,86% for weight of primary spike. According to GGE-biplot analyses, part of first component PC1 in the total GGE variance was in range from 55,31% for number of spikes per m2 to 97,29% for plant height. Excellent and stable expression of the most important yield components and kernel yield was found in a few genotipes of wheat, which are interesting for approval as a new cultivars and for a choice for parental crosses in the future breeding of wheat.

Jezik

srpski

Datum

2016

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Selekcija

wheat, variability, stability, yield components, kernel yield

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Selekcija

пшеница, варијабилност, стабилност, компонента родности,принос зрна