Naslov (srp)

Hemijska i termalna analiza semena jagodastog voća : doktorska disertacija

Autor

Micić, Darko M., 1983-

Doprinosi

Damjanović, Ljiljana, 1971-
Simonović, Branislav, 1958-
Dondur, Vera, 1948-
Vrvić, Miroslav, 1952-

Opis (srp)

Cilj ovog rada bio je da se ispitaju hemijske i termalne osobine i oksidativna stabilnost ulja i brašna iz semena kupine (R. fruticosus L., sorta Čačanska bestrna) i maline (Rubus idaeus L., sorta Vilamet). Analiziran je i uticaj sastava ulja (sadržaj masnih kiselina) i antioksidanata, koji su prirodno prisutni u uljima, na termalne osobine i oksidativnu stabilnost ovih ulja. Određeni su kinetički parametri: energija aktivacije (Ea), predeksponencijalni faktor (A) i konstanta brzine (k) procesa oksidacije ulja, u izotermskim i neizotermskim uslovima, i analizirano je kako zastupljenost pojedinih masnih kiselina u sastavu ulja utiče na njih...

Opis (srp)

Fizička hemija - Hemijska kinetika i termodinamika / Physical Chemistry - Chemical Kinetics and Thermodynamics Datum odbrane: 10.06.2016.

Opis (eng)

The objective of the present work was investigation of chemical and thermal properties of blackberry (R. fruticosus L., Čačak Thornless cultivar) and raspberry (Rubus idaeus L., Willamette cultivar) seed flours and oils, as well as oxidative stability of these berry seed oils. The impact of fatty acid composition of examined berry seed oils on their oxidative stability and thermal characteristics was analyzed, as well as the effect of antioxidants, which are naturally present in oils, on their oxidative stability. Comparison with the oxidative stability of pure fatty acids was performed. Also, the kinetic parameters (activation energy, Ea, pre-exponential factor, A, and rate constant, k) related to the oxidation process of analyzed oils were determined in isothermal and non-isothermal conditions...

Jezik

srpski

Datum

2016

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-SA 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Deliti pod istim uslovima 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Hemijska termodinamika. Hemijska ravnoteža. Hemijska kinetika

seme maline, seme kupine, brašno iz semena, ulje iz semena, termalna analiza, DSC, MDSC, TG, oksidacija ulja, kinetički parametri oksidacije

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Hemijska termodinamika. Hemijska ravnoteža. Hemijska kinetika

raspberry seed, blackberry seed, seed flour, seed oil, thermal analysis, DSC, MDSC, TG, oxidation of oil, oxidation kinetic parameters