Naslov (srp)

Uticaj konjugovane linolne kiseline na proizvodne rezultate, kvalitet mesa i proizvoda od mesa svinja u tovu : doktorska disertacija

Autor

Pantić, Srđan M., 1985-

Doprinosi

Baltić, Milan Ž., 1948-
Nešić, Ksenija
Karabasil, Neđeljko, 1971-
Marković, Radmila, 1965-
Dokmanović, Marija

Opis (eng)

The main goal of research for this study was to investigate the effects of CLA on the performance of fattening pigs (daily food consumption, daily gain, conversion). Of significant importance are the results of the effect of CLA on the parameters of meat yield (backfat thickness, meat percentage in the carcass, the amount of meat in the trunk), meat quality parameters (chemical and fatty acid composition, pH, marbling, color, sensory characteristics) and meat products: sausages, cold-smoked ham and cold smoked bacon. Therefore tests within this dissertation shows the effects of CLA in the diet for pigs on quality parameters of selected meat products. Crossbred pigs, from mothers Yorkshire and Landrace, Duroc and father, with an initial body weight of 60 kg, were used in this study. The pigs were divided into two experimental groups of 20 pigs fed at a standard mixture (NRC, 1998) for the final fattening pigs of 60-100 kg (finisher), except that the groups differed only in that the experimental group had in the meal composition Lutalin®, manufacturer BASF (Germany), in an amount of 2% in the mixture. For tests were used standard and recognized methods. Significant differences between the average content of saturated, monounsaturated, polyunsaturated, n-3 and n-6 fatty acids in food for pigs. There was a statistically significant difference between the ratio of n-3 and n-6 fatty acids. The average total content of conjugated linoleic acid in the mixture for feeding pigs of the experimental group was 5.12 ± 0.01%. in the diet for control group the conjugated linoleic acid were not detected. There was no statistically significant difference between the average daily food consumption, daily gain and feed intake between the control and experimental groups of pigs. Feed conversion ratio was higher in the control group pigs. At the beginning and end of that weight control and experimental groups of pigs were consistent. There were no statistically significant differences between the average mass of cooled carcass, dressing percentage, of the sum of backfat thickness and meat percentage in the carcass of experimental and control groups of pigs. Between pH values measured after 60 minutes, and measured 24, 48 and 72 hours after slaughter there were no significant differences. There were no statistically significant differences between the average temperature 60 minutes after slaughter, and also showed no statistically significant difference between the average sensory score between color and marbling of meat...

Opis (srp)

Osnovni cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije je bio ispitivanje efekata primene CLA na proizvodne rezultate svinja u tovu (dnevna potrošnja hrane, dnevni prirast, konverzija). Od posebnog značaja su rezultati uticaja CLA na parametre prinosa mesa (debljina leđne slanine, procenat mesa u trupu, količina mesa u trupu), parametre kvaliteta mesa (hemijski i masnokiselinski sastav, pH, mramoriranost, boja, senzorne osobine) i proizvoda od mesa kao što su fermentisane kobasice, hladno dimljeni vrat i hladno dimljena slanina. Stoga ispitivanja u okviru ove doktorske disertacije ukazuju i na uticaj CLA u ishrani svinja na parametre kvaliteta odabranih proizvoda od mesa. Za ogled su korištene svinje od majki meleza jorkšira i landrasa, a oca durok, sa početnom telesnom masom od 60 kg. Svinje su podeljene u dve ogledne grupe od po 20 svinja i hranjene standardnom smešom (NRC, 1998) za završni tov svinja od 60-100 kg (finišer), s tim što su se grupe razlikovale jedino u tome što je ogledna grupa imala u obroku preparat Lutalin ® proizvođača BASF (Nemačka), u količini od 2% u smeši. Za ispitivanja su korišćene standardne i priznate metode. Utvrđene su statistički značajne razlike između prosečnih sadržaja zasićenih, mononezasićenih, polinezasićenih, n-3 i n-6 masnih kiselina u hrani za svinje. Utvrđena je statistički značajna razlika između odnosa n-3 i n-6 masnih kiselina. Prosečan ukupan sadržaj konjugovane linolne kiseline u smeši za ishranu ogledne grupe svinja bio je 5,12±0,01%. U hrani za kontrolnu grupu svinja nije utvrđeno prisustvo konjugovane linolne kiseline.Nisu utvrđene statistički značajne razlike između prosečne dnevne potrošnje hrane, dnevnog prirasta i konzumacije hrane između kontrolne i ogledne grupe svinja. Konverzija hrane bila je veća kod kontrolne grupe svinje.Na početku i na kraju tova mase kontrolnih i oglednih grupa svinja bile su ujednačene. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između prosečne mase ohlađenih polutki, randmana, zbira debljine leđne slanine i procenta mesa u trupu oglednih i kontrolnih grupa svinja. Između pH vrednosti merene posle 60 minuta, odnosno merenih 24, 48 i 72 sata posle klanja nije utvrđena statistički značajna razlika. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između prosečnih temperatura 60 minuta posle klanja, a takođe nisu utvrđene statistički značajne razlike između između prosečnih senzornih ocena boje, odnosno mramoriranosti mesa. Između prosečnih vrednosti sposobnosti vezivanja vode mesa ogledne i kontrolne grupe svinja nisu utvrđene statistički značajne razlike...

Opis (srp)

Veterinarska medicina - Higijena i tehnologija mesa / Veterinary medicine- Hygiene and Meat Technology Datum odbrane: 26.12.2014

Jezik

srpski

Datum

2014

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-SA 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Deliti pod istim uslovima 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija animalnih namirnica

svinje, konjugovana linolna kiselina, kvalitet mesa, masno kiselinski sastav

636.4.087.75:637.5'64(043.3)

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Tehnologija animalnih namirnica

pigs, conjugated linoleic acid, meat quality, fatty acid composition