Naslov (srp)

Карактеристике земљишта Пивске планине : докторска дисертација

Autor

Raičević, Petar R., 1970-

Doprinosi

Đorđević, Aleksandar, 1961-
Marković, Mihajlo
Radmanović, Svjetlana
Tomić, Zorica, 1956-
Vasin, Jovica, 1969-

Opis (srp)

У овом раду су приказани резултати истраживања особина земљишта на подручју Пивске планине. На 14 локалитета отворено је 40 педолошких профила и извршена је идентификација систематских категорија земљишта. Од физичких карактеристика приказане су: механички састав, структура и стабилност структурних агрегата, запреминска и специфична маса, укупна порозност земљишта, водно-ваздушне особине (максимални водни капацитет, ретенциони водни капацитет, влажност увенућа, приступачна вода биљкама и апсолутни ваздушни капацитет) и физичко-механичке особине (пластичност земљишта, скупљање земљишта и физичка зрелост земљишта за обраду). Од хемијских карактеристика приказане су: садржај CaCO3, активна киселост, разменљива киселост, хидролитичка киселост, сума разменљивих адсорбованих базних катјона, капацитет размене катјона, садржај хумуса и укупног азота, садржај приступачног фосфора ( P2O5), калијума ( K2O), Ca и Mg. Резултати анализа указују на две еволуционе фазе земљишта на кречњацима Пивске планине - калкомеланосол (Моllic Leptosols) и калкокамбисол (Cambisols). На основу анализа минералног састава, механичких фракција земљишта, геолошког супстрата и нерастворног остатка геолошког супстрата, може се закључити да је највећи део минерала у испитиваним земљиштима исти као и у нерастворном остатку. Међутим, идентификован је и вермикулит, који се није налазио у нерастворном остатку, као и повећање садржаја кварца у песковитој фракцији, што је резултат трансформација минерала у самом земљишту.

Opis (srp)

Биотехничке науке - Наука о земљишту / Biotechnical sciences - Soil science Datum odbrane: 20.07.2018.

Opis (eng)

This paperwork is showing the research results of soil characteristics of Piva mountain area. Forty soil profiles has been excavated on 14 localities and identification of systematic categories of soil has been executed. The shown physical characteristics are: mechanical composition, structure and stability of structural aggregates, density and specific mass, total porosity of soil, water-air characteristics (maximal water-holding capacity, retentional water-holding capacity, wither humidity point, water accessible for plants and absolute air-holding capacity) and physical-mechanical properties ( soil plasticity, soil congregation and physical soil maturity for cultivation). The shown chemical characteristics are: CaCO3 quantity, active acidity, commutable acidity, hydrolytic acidity, sum of commutable adsorbed alkalic cations, cations exchange capacity, humus and total nitrogen quantity, accessible phosphorus (P2O5), potassium ( K2O), calcium and magnesium amount. The research results are indicating that there are two evolution phases of soil on limestone of Piva mountain - Mollic Leptosols and Cambisols. Based on analysis of mineralogical composition, mechanical fractions of soil, geological substrate and insoluble residue of the geological substrate, we can come to conclusion that the bulk of the minerals in the examined soils was identical as in the insoluble residue. However, vermiculite which had not been previously found in the insoluble residue was detected, as well as increase of quartz content in the sand fraction, which is the result of mineral transformation in soil.

Jezik

srpski

Datum

2018

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Pedologija. Nauka o zemljištu

Piva mountain, calcocambisol, calcomelanosol, physical and chemical characteristics, mineral composition

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Pedologija. Nauka o zemljištu

Пивска планина, калкомеланосол, калкокамбисол, физичке и хемијске особине, минаралошки састав

631.41(234.422)