Naslov (srp)

Proizvodnja i primena bioaktivnih proteina i peptida surutke : doktorska disertacija

Autor

Krunić, Tanja Ž., 1985-

Doprinosi

Rakin, Marica, 1965-
Vukašinović-Sekulić, Maja
Knežević-Jugović, Zorica, 1969-
Radulović, Zorica, 1962-

Opis (eng)

Bioactive peptides are a rapidly developing field of research. During the research it was observed that some peptides which do not show a particular bioactivity become bioactive after ingestion and passing through the gastrointestinal system. That was the stimulus for the development of research on the effect of enzymatic hydrolysis of the bioactive properties of proteins. According to the current state of scientific knowledge, every protein can contain fragments that possess some of many bioactivities. Bioactive peptides, derived by enzymatic hydrolysis of whey protein, have demonstrated characteristics as health-promoting agents...

Opis (srp)

Bioaktivni peptidi predstavljaju granu naučne oblasti koja se veoma brzo razvija. Tokom istraživanja proteina uočeno je da neki proteini nakon digestije ispoljavaju bioaktivnosti koje ne poseduju u svojoj nativnoj formi. To je bio podsticaj za istraživanje uticaja enzimske hidrolize na bioaktivnost proteina. Trenutni naučni stav je da svaki protein može posedovati fragmente koji ispoljavaju neku od mnogih bioaktivnosti. Bioaktivni peptidi dobijeni enzimskom hidrolizom surutke ispoljili su mnoge pozitivne efekte na ljudsko zdravlje...

Opis (srp)

Tehnološko inženjerstvo - Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija / Technological Engineering - Biotechnological Engineering and Biotechnology Datum odbrane: 29.09.2017.

Jezik

srpski

Datum

2017

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Biotehnološki produkti i proizvodi

protein surutke, bioaktivni peptidi, enzimska hidroliza, proteinaza k, tripsin, termolizin, fermentacija, probiotici, funkcionalna hrana, komercijalanal ABY 6 kultura

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Biotehnološki produkti i proizvodi

whey protein, bioactive peptide, enzymatic hydrolysis, Proteinase K, Trypsin, Thermolysin, fermentation, probiotics, functional food, commercial ABY 6 culture