Naslov (srp)

Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje : doktorska disertacija

Autor

Petričević, Veselin D., 1984-

Doprinosi

Jokić, Živan, 1958-
Pavlovski, Zlatica
Vitorović, Duško, 1954-
Lukić, Miloš
Đermanović, Vladan

Opis (srp)

Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaće selekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok druga sadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama za ishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitet pilećeg mesa i kvalitet jaja. Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskim pilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića po tretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64 nosilje po tretmanu. Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu je svakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednog perioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta, konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano je po 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvaliteta mesa i mase i udela pankreasa. U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćena nosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane i spoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masa nosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po 6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa. Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sa povećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesna masa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajno smanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilića hranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilića nije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili pod uticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskih pilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...

Opis (srp)

Biotehničke nauke - Živinarstvo Datum odbrane: 20.02.2015

Jezik

srpski

Datum

2014

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/at/legalcode

Predmet

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Živinarstvo

drumsticks, chemical and amino acid profile of white and dark meatwere not under theinfluence of studied factors.

OSNO - Opšta sistematizacija naučnih oblasti, Živinarstvo

brojleri, nosilje, ishrana, sirova soja, tripsin inhibitori, pankreas

636.5.085(043.3)